mandag 19. april 2010

Yndlings og motstands øvelser

Når man begynner med yoga finner man raskt noen øvelser som man liker veldig godt, og man finner noen øvelser man møtet motstand i. Det er lett å bare gjøre de øvelsene man har som yndlingsøvelser. Det mange ikke vet er at det er de øvelsene man møter litt motstand i som er bra for en.

Alle møter motstanden forskjellig, noen kjenner seg kanskje ikke igjen her i det hele tatt, og synes at alle øvelsene er like gode. Motstanden kan for eksempel kjennes igjen som rastløshet, sinne, ubehag, en følelse av at man vil ut av stillingen. Alt vi opplever av positive og negative hendelser lagrer seg i kroppens celler/muskulatur. Når vi tøyer treffer vi kanskje en muskel som har lagret masse hendelser, og vi kan kjenne dette ved at vi får en ”motstandsfølelse” i kroppen.

Et eksempel på dette kan være:

Mette er en blid og fornøyd karriere kvinne. Hun jobber som prosjektleder på et nytt, stort og spennende prosjekt. Hun sitter foran skjermen på jobben hverdag fra 08 til 16. Hun har ikke så mye tid til å trene, etter jobben føler hun seg ofte sliten og vil hjem og hvile. I det siste har Mette blitt stiv i nakken, ryggen og høyre skulder. Når Mette studerte, kunne hun bli like stiv under eksamens forbedrelsene. I løpet av dagen på jobben prøver hun å strekke litt på seg. Hun strekker ikke på seg på faste bestemte tidspunkter, men når hun kjenner at hun får litt vondt. Mette har ikke vondt hele tiden, hun får ofte vondt når prosjektdeltakerne kommer og forteller at noe er galt, når hun skal holde en presentasjon, eller når kunden kommer på kontoret og sier at pc systemet er nede. De gangene hun får vondt tar hun seg automatisk på nakken, vrir på hodet og man kan tydelig se at det knyter seg i nakken og i ryggen hennes.

Mette har hørt at yoga kan hjelpe mot stive muskler og bestemmer seg for å prøve yoga. Under yoga timen er det mange øvelser Mette bare elsker, hun føler at noen av øvelsene er midt i blinken for henne. Mens noen er helt forferdelige, hun føler hun blir sint, opprørt og uttålmodig. Hun klarer ikke å sitte i øvelsen lenge og bryter ut av den før læreren sier at man skal.

Det Mette møter i disse stillingene er alle de hendelsene hun har lagret i de musklene som hun tøyer. På noen minutter kommer alle hendelsene hun har lagret i flere år bakover. Noen velger å ”bare” gjøre de behagelige øvelsene som gir dem en godt følelse, derimot om man også velger de øvelsene man møter motstand i. Vil disse om en stund bli til øvelser man lærer å elske og man får pustet ut det man har av ”gufs” i muskelen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar