lørdag 24. april 2010

Yogatyper og stilarterI de siste årene har det dukket opp mange nye yogastudioer i Oslo. I tillegg tilbyr de forskjellige studioene ulike stilarter innen yoga. Det kan være vanskelig å finne et senter og hvilken stilart man skal begynne med.

Å prøve ut forskjellige stiltyper og yogastudioer kan være med på å berike din yogapraksis, og sikre at du finner den stilarten og læreren som passer deg best.

Felles for alle yogastiler er at de prøver å skape en balanse mellom kropp, sinn og sjel. Yoga er ofte knyttet til fysiske posisjoner (asanas), men er like mye en spirituell praksis og å få større balanse i livet.

Under føler en liste med noen av de mest kjente stilartene.

I Den klassiske Hatha yoga blir de fysiske stillingene og pusteøvelsene, utført i et rolig tempo med pauser mellom stillingene. De fleste yogastilene vi har her i Vesten er inspirert av Hatha Yoga.

Fokus for Hatha Yoga er å utføre stillingen skikkelig og etter kroppens evne. Ha betyr "Sol" på sanskrit, mens tha betyr "måne". Sanskrit er det gamle indiske språket. Hatha representerer dualiteten i livet - yin og yang, maskulin og feminin, mørke og lys. Hatha Yoga prøver å balansere disse motstridende kreftene.

Vinyasa yoga er mer dynamisk enn den klassiske Hatha yogaen. Øvelsene utføres i et raskt tempo og med flyt mellom hver øvelse, uten lange pauser. Vinyasa (synkronisert pust- og bevegelsessystem) handler om åndedrettets sammenheng med og mellom bevegelsene. Når man utfører Vinyasa yoga blir man varm i kroppen og dermed skiller man ut avfallsstoffer gjennom svetten.

Ashtanga yoga, Vinyasa, er en meget kraftfull og fysisk form for yoga. Stiltypen er krevende og gir god styrke trening, fleksibilitet og utholdenhet.

Ashtanga yoga består av en serie med øvelser, serien utføres i flyt. Man starter på første serien. Etter en tid går man over til andreserien, som inneholder flere krevende øvelser.

Vinyasa prinsippet om pusting blir brukt, pusten koordineres med bevegelser.

Yin yoga, utviklet av Paul Grilley er en rolig yoga form som fokuserer på utstrekning og balansere kroppen. I Yin yoga er man i stillingen i lang tid (30-10 min). Yin yoga kombinerer visdom fra taoisme og kinesisk akupunktur med den indiske yoga filosofi.

Power yoga er basert på Ashtanga yoga og er for de som ønsker en sprek trening. Denne typen yoga finner man på treningssenter som SATS og Elixia


Bikram Choudhury Yoga utføres i et oppvarmet rom, slik at man svetter mye. Man får en sauna effekt, som skal være med på å rense kroppen for avfallsstoffer. Yoga typen er satt sammen av 26 asanas, som utføres i en serie hver gang.

Anusara betyr "å følge den guddommelige vilje" eller "å følge sitt hjerte." Denne yoga formen inneholder åndelige og spirituelle yoga elementer, og dype kunnskaper om anatomi og fysiologi. Det tas mye hensyn til hver elevs ferdigheter og evner. En grunnfilosofi er at hvert enkelt individ er like guddommelige i kropp, sjel og ånd.

BKS Iyengar er en av de mest kjente yoga lærerene i verden. I de fysiske stillingene er det et sterkt fokus på detaljer og på kroppens holdning og rette linjer. Det brukes også verktøy som blokker og belter. Man holder posisjonene lenge, og gjennom å puste kommer man dypere inn i stillingene.

Tri Yoga er en treenighet av fysisk stillinger, pust, og fokus på en kombinasjon av flyt og statiske stillinger. Det brukes bølge-liknende ryggradsbevegelser og åndedretts synkroniserende bevegelser.

Sivananda yoga er en skånsom form for yoga, og anbefaler sund vegetarisk livsstil, positiv tenkning og meditasjon. Stilen ble grunnlagt av Swami Vishnu-devananda, forfatter av klassikeren: "The Complete Illustrated Book of Yoga". En Sivananda time består av solhilsen, asana, sang, meditasjon og dyp avslapning.

Viniyoga er som Ashtanga yoga og vinyasa yoga, en rekke øvelser der bevegelsene er synkronisert med pusten - men viniyoga er betydelig mykere og ideell for nybegynnere. Alle øvelser utføres etter studentens evner med lett bøyde knær for ikke å overbelaste leddene.

Jivamukti yoga er fysisk krevende, men dens primære fokus er meditasjon og åndelig utvikling.

Kundalini yoga inneholder fysiske øvelser, men er konsentrert om pusteøvelser og "chanting" (en slags sang og lyder). Hensikten er å vekke kundalinienergien, som ligger i dvale nederst i ryggraden, og få den til å bevege seg oppover langs ryggraden gjennom kroppens chakra og opp til hodet. Noe som vil gi en sterk åndelig opplevelse. Kundalini energien er svært kraftig og kundalini yoga bør utøves i samarbeid med en erfaren lærer.

Tantra yoga ønsker som kundalini yoga å vekke kundalini energien. Tantra yoga handler mer om å få en åndelig praksis, enn sterke fysiske øvelser I motsetning til tantrisk sex, som handler om seksuell union av enkeltpersoner, handler tantra yoga om å forene den mannlige og kvinnelige essensen av hver enkelt individ.

Referanser: http://www.yogaudstyr.dk/yogastilarter.php

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar