fredag 25. mars 2011

Er soya sunt?


Kom over en interessant artikkel i Mat og Helse 1/2011 ”Er soya - eller soynei?”, som fikk meg til å tenkte litt over soya inntakket mitt.

Etter at jeg sluttet med melkeprodukter har soyamelk forbruket skutt i været. Ingenting er bedre enn en kaffelatte laget på soyamelk :)

Anita Breivold har skrevet artikkelen og hennes dom er at soya produkter inneholder giftstoffer som er helseskadelige å få i seg. Dette gjelder for ikke fermenterte eller syrnede soyaprodukter. De som er fermenterte som tofu, tempeh, natto, miso, soyasaus er trygge å bruke.

Når soya blir fermentert blir giftstoffene ødelagt og nøytralisert. Fermenteringen skal pågå over lang tid for at giftstoffene skal bli ødelagt. Giftstoffene finnes naturlig i soyabønnene, de er der for å beskytte planten mot å bli spist av drøvtyggende dyr.

Under listes opp noen av giftstoffene og hva de fører til.

Proteaser: Er enzymer som man trenger for å kunne spalte og fordøye proteiner. Soya inneholder proteasehemmere som hemmer denne spaltingen.

Fytinsyre: Stoffer som hemmer absorpsjonen av mineraler fra tarmen. Store inntak vil kunne resultere i mangel på mineraler.

Fytoøstrogener og isoflavonoider: Blir kaldt planteøstrogener, og kan opptre som hormonhermere. Ved et vist inntak av soya kan de få en medikamentlignende effekt.

Goitrogener: Hemmer skjoldbrukskjertelens aktivitet.

Siden soya inneholder mye proteiner og andre næringsstoffer, er soya mye brukt av vegetarianere. Pga de høye naturlige giftstoffene bør man unngå ufermenterte soya produkter. Man bør også være klar over at soya er et billig produkt som brukes i de fleste hel og halvfabrikata som proteinfyll, smakstilsetning, konsistens ect

Kilde: Mat og Helse 1/2011, ”Soyja- eller soynei”. Av: Anita Breivold

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar